Хөрөнгө

žХөрөнгөний мөөг (Saccharomyces cerevisiae) нь нүүрсхүчлийн хий ялгаруулах ба энэ нь талхыг хөөхөд хүргэдэг. žЭнэ нь мөн этанол, зарим автолизын хажуугийн бүтээгдэхүүнүүдийг үүсгэдэг нь талхны үнэр, амтад нөлөөлдөг. žSaccharomyces exiquus нь цөөн тохиолдолд хөрөнгө болон хэрэглэгддэг. 
žХимийн гаралтай хөрөнгөжүүлэх бодисууд нь ус хүчиллэг болон суурьлаг нэгдлүүдтэй нэгдсэн тохиолдолд идэвхждэг бол дрожжын хөрөнгө нь хөөлгөх зэрэг процесст нилээн хугацаа  шаардлагатай байдаг.
ž
žШингэн дрожж (Cream yeast)
žЭнэ нь шингэн эсийн суспенз юм. žҮүнийг ихэвчлэн том хэмжээний гурилан бүтээгдэхүүний үйлдвэрлэлд хэрэглэдэг.
žШахмал дрожж
žЭнэ нь үндсэндээ шингэнийг нь зайлуулсан кремэн дрожж юм. žЗөөлөн, Цайвар шаргал өнгөтэй байдаг.
ž
žИдэвхтэй хуурай дрожж
žУдаан хугацаагаар хадгалахад тохиромжтой. žҮүнийг хэрэглэхийн өмнө регидрацид оруулах ёстой. žДэлхийн хоёрдугаар дайны үед Fleischmann анх АНУ-ын цэргүүдэд зориулан үйлдвэрлэж эхэлсэн.
ž
žТүргэн дрожж (Instant yeast)
žЭнэ нь хатаасан дрожжтой адил ч илүү их хэмжээний идэвхтэй эсүүдтэй. žИлүү жижиг гранулуудтай. žАскорбины хүчлийг ихэвчлэн нэмж өгсөн байдаг. žLesaffre 1970-аад онд анх үйлдвэрлэж эхэлсэн.
ž
Түргэн хөөлгөгч дрожж
žЭнэ нь богино ферментацийн хугацаанд илүү их хэмжээний нүүрсхүчлийн хий үүсгэдэг юм. žҮүнийг ихэвчлэн талхны машинд ашиглана.
žž
Бусад нэмэлтийн нөлөө
žГурил зуурахдаа төмс чанасан шүүс, өндөг, чихэр хийж өгөх нь дрожжын өсөлтийг эрчимжүүлж өгдөг. žХарин давс, тос зэрэг нь өсөлтийг хязгаарлана.
ž
žУураг
žžГуриланд сунах чадвартай глутен хэмээх уураг торлог үүсгэсэн байдаг.ž Глюкоз, мальтоз, фруктоз зэргийг дрожж задлахад үүссэн нүүрсхүчлийн хий торлогийн зайнд хуримтлагдаж гурилыг хөөлгөдөг.
ž
  žДрожжын үйлдвэрлэл
žХөрөнгөний өсгөврийг тест тубнээс, шилэн сав улмаар том ферментёрт шилжүүлдэг.
žҮүн дээрээ меласс, эрдэс бодис, витамин агуулсан уусмал нэмэх маягаар үйлдвэрлэл хийгдэнэ. Дрожжны үйлдвэрлэл дараах үе шаттайгаар явагдана:
  • Түүхий эдийг үйлдвэрлэлд бэлтгэх
  • Хөрөнгө бэлтгэх
  • Үйлдвэрлэлийн дрожжи гаргаж авах
  • Дрожжийг ялгах
  • Шахмал ба хатаамал дрожжи гарган авах

Түүхий эдийг үйлдвэрлэлд бэлдэх

Үндсэн түүхий эд меласс буюу бал бурам. Меласс нь хар хүрэн өнгөтэй 73-78%-ийн хуурай бодис агуулсан, 1.4 г/см3 нягттай.

Мелассыг үйлдвэрлэлд хүлээж авахдаа PH, хуурай бодисын агууламжийг шалгаж авна. РН-ийн хэмжээ нь мелассын бичил биетнээр бохирдсон эсэхийг харуулдаг үзүүлдэг бөгөөд саармаг орчинд байх шаардлагатай. Өнгийг 0.1н иодын уусмалаар титрлэж тодорхойлоход 2мл байх ёстой. Мелассыг 2-3 сарын нөөцтэйгээр үйлдвэрлэлд авдаг. Мелассыг хольж жигдрүүлээд дараа нь тунгалагжуулна.

Лабораторын цэвэр хөрөнгө бэлтгэх

1.10-12%  соёолжийн шүүс—25мл колбо—30 градус 24ц

2. 9.5-10% соёолжийн шүүс —450-           500—30  градус  24ц

3. 9-10% соёолжийн шүүс—4.5-5л

0.5 атм-д 20-30мин ариутгана.

Эх хөрөнгөө жижиг, дунд, том аппаратанд үржүүлнэ.

Жижиг—9-10% соёолжийн шүүс. 5-10мин тутам ариун агаараар үлээлгэнэ.

Дунд—мелассын уусмал соёолжийн үндэсний ханд хийж ариутган 25-30 градус болтол хөргөж, жижигт үржүүлсэн хөрөнгөө хийнэ.

Том—5%-ийн сахароза агуулсан мелассын уусмал /1.5-2куб м/ исгэлтийг 30 хэмд 12 цаг явуулна.

Үйлдвэрлэлийн хөрөнгө

2 үе шаттайгаар явагдана.

1р үе шат: Энэ нь үйлдвэрлэлийн хөрөнгө бэлтгэлийн анхны шат бөгөөд т.о нь тэжээлийн давсны холимог бүхий давсны холимог бүхий меласс юм. Дрожж үржүүлэх ганд ариутгаж бэлтгэсэн 15%-ийн, РН 4.5-5 байхаар мелассыг хийнэ.Исэлтийг 28-30 хэмд явуулж 1куб метр орчинд 30-50 куб метр агаар байхаар тооцож агааржуулна. Дрожжийн үржил 9 цаг орчим үргэлжилсний дараа агаарыг 2 дахин багасгаж уусмалын өгөлтийг зогсоох ба дрожжийг бүрэн боловсортол 1-2 цаг байлгана.Энэ үед нягтрал нь 4-4.5% болсог байдаг. Дараа нь дрожжийг ялгаж шахмал байдалд оруулж 0-2 хэмд 30 хоног хадгална.

2р үе шат: Үржүүлэх ганд 18%-ийн нягттай меласс хийж 25 дахин шингэлнэ. Дээрээс нь 1р үе шатанд бэлтгэсэн хөрөнгөө нэмж агааржуулж 30 хэмд үржүүлнэ. Тэжээлийн уусмалыг тасралтгүй өгч 9-10 цаг исгэнэ.

Үйлдвэрлэлийн дрожжи гаргаж авах

  1. Үечилсэн арга
  2. Хагас үечилсэн арга
  3. Тасралтгүй аргаар дрожжи үржүүлэх
  4. Исмэгийг таслан боловсруулах арга
  5. Дрожжийг ялгах
  6. Исмэгээс дрожжийг ялгах
  7. Дрожжийг угаах
  8. Дрожжийн сүүг өтгөрүүлэх

Хуурай дрожжийн чанарын үзүүлэлт

Гадаад байдал: Нарийн гоймолн буюу жижиг бөмбөлөг хэлбэртэй, 10 %-ийн дрожжийн тоосонцор байхыг зөвшөөрнө. Цайвар шараас хар хүрэн өнгөтэй, хатаасан дрожжийн өвөрмөц амт үнэртэй байна.

Чийг: 8-10%

Хөөлгөх чадвар: 70-90мин

Хадгалах хугацаа: 5-12 сар

Advertisements

Хариулт үлдээх

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Өөрчлөх )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Өөрчлөх )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Өөрчлөх )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Өөрчлөх )

Connecting to %s